Гінекомастія - це патологічний стан грудних залоз у хлопчиків чи чоловіків. При такому процесі в грудних залозах збільшується кількість залозистої тканини, що спричиняє збільшення об’єму грудних залоз. Найчастіше ураження відбувається в обох грудних залозах, рідше – в одній.

Крім збільшення грудних залоз відчуваються такі симптоми, як: відчуття тяжкості, біль при пальпації, ущільнення грудних залоз, збільшення соска та біль у ньому при дотиках, свербіння.

Гінекомастія буває фізіологічна та патологічна.

Вона може зустрічатись:

  • у новонароджених. Симетричне збільшення грудних залоз відбувається при надходженні жіночих статевих гормонів матері до організму новонародженого. Протікає без ускладнень та проходить протягом 2-3 тижнів.
  • у підлітків: Під час статевого розвитку більше 50% у юнаків пубертатного віку. Вона свідчить про активну перебудову організму в період дозрівання і тимчасове підвищення вироблення власних ендогенних гормонів, жіночих статевих гормонів і естрогенів.
  • У чоловіків зрілого та похилого віку. Починаючи з 45-50років кожного року на 1-2% знижується вироблення чоловічого гормону – тестостерону. Таким чином, порушується баланс жіночих статевих гормонів.

При виникненні будь-яких таких скарг чоловік або підліток повинні звернутись до лікаря-онколога та пройти необхідні обстеження: УЗД грудних залоз та щитоподібної залози, зробити аналіз крові на гормональний стан. Консультацію онколога-мамолога та необхідні дослідження ви можете зробити в мамологічному центрі «КОМРЕЦ». Бережіть себе та піклуйтесь про своє здоров’я.